Mitä on on-page ja off-page seo?

Kuinka ottaa haltuun On-page ja Off-page SEO?

On-page ja Off-page SEO ovat hakukoneoptimoinnin osa-alueita, jotka kulkevat käsikädessä. Tässä tekstissä avataan molempia käsitteitä ja niiden eri osa-alueita. Eli tehdään sekä On-page että Off-page optimointi tutuksi.

Suomeksi On-page SEO tarkoittaa sivuston sisällä tehtävää hakukoneoptimointia, kun taas Off-page SEO nimensä mukaisesti tarkoittaa sivuston ulkopuolisia toimenpiteitä, jotka edesauttavat sivuston hakukonenäkyvyyttä.

Lue lisää hakukoneoptimoinnin perusteista: Mitä on hakukoneoptimointi (SEO)?

On-page SEO eli sivustolla tapahtuva hakukoneoptimointi

Sivustolla tapahtuvaa hakukoneoptimointia kutsutaan englanniksi nimellä On-page SEO. Lyhenne SEO tulee sanoista Search Engine Optimization eli hakukoneoptimointi.

Sivustolla tehtävä hakukoneoptimointi kattaa kaikki osa-alueet otsikoista kuvateksteihin.

Kun tuotat sisältöä verkkosivuille, olkoon se sitten blogi tai yrityksen nettisivut on tärkeää tuottaa sisältöä, joka on kohdennettu hakukoneille. Vaikka sisällöntuotantoa tehdäänkin hakukoneoptimointia silmällä pitäen, on tärkeää pitää myös käyttäjä mielessä.

Pidä mielessä sekä hakukoneet että käyttäjät eli asiakkaasi.

Mitä kaikkea sivuston sisäinen (On-page SEO) hakukoneoptimointi pitää sisällään?

Kuten mainittu, sivuston sisäinen hakukoneoptimointi pitää sisällään kaiken tekstimuodossa olevan informaation eli otsikot, kuvatekstit, tekstit ja niin edespäin.

Ennen kuin alat tuottamaan varsinaista sisältöä kannattaa miettiä avainsanat. Millä hakusanoilla haluat sinut/yrityksesi löydettävät Googlesta? Mitä hakusanoja ihminen, joka etsii tietoa Googlesta käyttää?

HAKUSANA-ANALYYSI | KUINKA LÖYDÄT OIKEAT AVAINSANAT?

Itse käytän hakusanojen etsimiseen ja analysointiin pääasiassa Googlen Adsin avainsanojen suunnittelija työkalua. Lisäksi käytän Neil Patelin Ubersuggest työkalua. Molemmat näistä työkaluista ovat ilmaisia, Ubersuggest on erittäin helppokäyttöinen.

Ennen kuin saat Google Ads avainsanojen suunnittelija työkalun käyttöösi, on sinun luotava ja määriteltävä Google Ads tili. Alla kuva Google Ads näkymästä.

Google ads on hyvä työkalu avainsanojen etsimiseen.
Google Ads-näkymä.

Muita avainsanojenhaku työkaluja löytyy muun muassa Semrush.com ja Moz.com sivustoilta. Näiltä sivustoilta löytyy lisäksi SEO eli hakukoneoptimoinnin oppaita ja muita hyödyllisiä työkaluja.

Yksi helppo tapa etsiä avainsanoja on Googlettaminen. Googleta hakusana, jolla haluat näkyä Googlessa. Katso Googlen ehdotukset ja aiheeseen liittyvät haut. Näillä pääset jo pitkälle. Tutki top 10 tuloksia ja mieti miten voit tuottaa parempaa sisältöä ja millä tavoin voit ohittaa kärkitulokset.

Uutta sisältöä luodessa kannattaa tarkistaa myös Google Trends. Google Trends kertoo mitä ihmiset etsivät ja mikä heitä kiinnostaa tällä hetkellä.

Yritä löytää avainsanoja, joilla ei ole paljon kilpailua, mutta suuri volyymi (etsitään paljon).

Hakusanoja miettiessä kannattaa muistaa, että uuden verkkosivun on hankalaa sijoittua kärki tuloksiin suosituimmilla hakusanoilla. Sen vuoksi kannattaakin miettiä millä lauseilla ihmiset hakevat tietoa (eng. long-tail keywords).

Ota huomioon, että äänihaku lisääntyy kokoajan, eli pidempiä hakusanoja käytetään entistä enemmän.

Vaikka uudella sivustolla ei ole helppoa päästä top 10 tuloksiin, Google arvostaa tuoretta sisältöä. Voi siis hyvinkin olla, että top 10 joukossa on sivustoja, joita ei ole päivitetty vuosiin.

Alla kuvakaappaus Neil Patelin Ubersuggest sivustolta, työkalu näyttää hakusanojen volyymit ja Googlen hakutulossivun (SERP). Hakumääriin ei kannata luottaa sokeasti, mutta ne antavat hyvin suuntaa.

Ubersuggest työkalu näyttää, mitkä sivut sijoittuvat kärkeen Google haussa.

Hakusanojen sijoittelu

Muista sijoittaa hakusana/avainsanat ensimmäisen 100 sanan joukkoon. Käytä avainsanaa/avainsanoja myös alaotsikoissa ja sisällössä. Älä kuitenkaan viljele avainsanaa liikaa, sillä Google saattaa tulkita tämän manipulointi yrityksenä ja heikentää sijoitusta.

VERKKOSIVUSTON OTSIKOINTI

Jokaisella verkkosivulla on otsikko. Kaikilla otsikoilla on erilaiset tunnisteet eli otsikkotagit. Sivun otsikko on kirjattu title tai H1-tagin väliin. Tässä kirjoituksessa otsikko on koodissa muodossa:

<title>Kuinka ottaa haltuun On-page ja Off-page SEO? – Heini Hakanen</title>

Otsikot on mahdollista määritellä yleensä H1-H6 välillä. H1 (voi olla myös title) eli sivun pääotsikko on tärkein ja H6 taas vähiten merkityksellinen. Itse käytän yleensä maksimissaan neljää otsikkotagia (H1-H4).

Suositeltavaa on käyttää vain yhtä H1-otsikkotagia/sivu.

Esimerkkinä otsikoinnista tämän kirjoituksen otsikot:

TITLE (H1): KUINKA OTTAA HALTUUN ON-PAGE JA OFF-PAGE SEO?

H2: ON-PAGE SEO ELI SIVUSTOLLA TAPAHTUVA HAKUKONEOPTIMOINTI

H3: HAKUSANA-ANALYYSI

Sivun otsikko H1-otsikko on kaikkein tärkein. Tämä otsikko on se, joka näkyy Googlen hakutuloksissa. Jokaisella sivustolla pitäisi olla vain yksi H1-otsikko. H1-otsikon pitää olla myös mielenkiintoinen, huomiota herättävä, maksimi pituus on noin 50 merkkiä, jotta se näkyy kokonaan.

Hyvä otsikko herättää lukijan mielenkiinnon ja saa hänet klikkaamaan otsikkoa.

METATEKSTI (META DESCRIPTION)

Metateksti (meta kuvaus) eli meta description on se teksti, jonka Google näyttää H1-otsikon alla hakutuloksissa. Teksti auttaa sekä hakukoneita että käyttäjiä ymmärtämään mistä tekstissä on kysymys.

Tee siitä mielenkiintoinen, äläkä unohda lisätä siihen avainsanaa/avainsanoja. Muutama lause riittää!

Alla on kuva hakutuloksista hakusanalla moottorisaha. Sininen on sivun otsikko ja alhaalla oleva teksti metateksti eli meta description.

Esimerkki otsikoista ja meta kuvauksesta (metateksti).

LAADUKAS SISÄLTÖ

Vaikka tekstin tulee olla hakukoneoptimoitua, älä unohda tekstin lukioita! Luo laadukasta asiapitoista sisältöä eli pysy asiassa, äläkä kirjoita sanoja vain pidentääksesi tekstiä.

Kärjistettynä: Tietoa etsivä käyttäjä haluaa vastauksen kysymyksiinsä, ei tietoa siitä mitä söit aamupalaksi.

Mitä pidempi teksti on, sen suuremmat mahdollisuudet sillä on sijoittua kärkeen hakutuloksissa. Tämä on yksi syy siihen, miksi yrityksen kannattaa ottaa blogi käyttöön nettisivuilleen. Etusivulle on mahdotonta kirjoittaa 2000 merkin tekstiä, mutta 2000 merkin blogiteksti ei ole harvinainen.

Tee tekstistä helppo lukuista, pilko tekstiä pienempiin osioihin otsikoilla, kappalejaoilla ja kuvilla. Muista että kymmenen lausetta tietokoneen näytöllä näyttää erilaiselta mobiililaitteella.

Ja muista tarkistaa oikeinkirjoitus!

Älä unohda lukijoita!

KUVATEKSTIT

Hyvät kuvat tukevat tekstiä. Aloita kuvien optimointi niiden tallennuksesta eli nimeä kuva esimerkiksi hakusanalla tietokoneellesi. Muokkaa kuvaa ja määritä sen koko sopivaksi (liian isot kuvat hidastavat sivustoa). Lisää kuviin ALT- (alternative) eli vaihtoehtoiset tekstit.

ALT-teksti kertoo, mitä kuvassa tapahtuu, eli kuvaile kuvaa niin kuin kuvailisit sitä sokealle henkilölle. Kun olet optimoinut kuvasi oikein, ne löytyvät myös Googlen kuvahausta.

URL-OSOITTEIDEN OPTIMOINTI

Kun valitset verkkosivusi domainia (osoitetta), tee se huolellisesti. Jos verkkosivustosi on suomenkielinen ja asiakkaasi ovat pääosin suomalaisia valitse .fi-pääte. Mikäli verkkosivustosi on kansainvälinen valitse .com-pääte. Mikäli mahdollista, älä valitse .net tai .org päätteistä domainia. Edellä mainitut eivät herätä luottamusta toisin kuin .fi tai .com pääte.

Kun olet valinnut ja rekisteröinyt domainin (osoitteen) verkkosivuillesi alat luomaan uusia sivuja ja sisältöä. Pidä sivujen osoitteet lyhyinä ja ytimekkäinä. Mikäli mahdollista lisää avainsana URL-osoitteeseen.

https://www.heinihakanen.com/off-ja-on-page-seo

https://www.heinihakanen.com/kuinka-ottaa-haltuun-on-page-ja-off-page-seo

SISÄINEN LINKITYS

Kun käyttäjä laskeutuu verkkosivustolle, on hänet saatava pysymään siellä. Huomio on kiinnitettävä heti ja käyttäjä on vakuutettava siitä, että hän on saapunut oikealle sivustolle.

Käyttäjää voidaan ohjailla sivustolla haluttuun suuntaan sisäisen linkityksen avulla. Myös SEO:n kannalta on tärkeää, että toisiinsa liittyvä sisältö on yhteydessä toisiinsa.

Mitä kautta saavuit tälle sivulle?

ULKOINEN LINKITYS

Sisäisten linkkien lisäksi, voi ja kannattaa lisätä sivustolle ulkoisia linkkejä. Ulkoiset linkit luotettaviin lähteisiin lisäävät oman verkkosivustosi luotettavuutta Googlen silmissä.

Eli kun lisäät ulkoisia linkkejä, varmista että ne johtavat luotettaville sivustoille ja ovat aiheeseen liittyviä. Voit tarkistaa sivuston ”luotettavuus pisteet” esimerkiksi MOZ-verkkosivulta tai Ahrefs-sivustolta.

Alla kuvat Yle.fi sivun pisteistä MOZ ja Ahrefs-sivustoilta.

SIVUSTOKARTAT

Kun julkaiset uuden sivun, Google robotin täytyy ensin käydä sivustolla (crawl) ja lisätä (indeksoida) sivusto hakemistoon ennen kuin se löytyy Googlesta.

Jotta Googlen olisi helpompi löytää sivusi, luo sivukartta ja lähetä se Googlen käyttöön. Sivukartan voit lähettää esimerkiksi Google Search Console työkalun kautta.

SIVUSTON RAKENNE

Kun suunnittelet verkkosivustoa, kiinnitä huomiota rakenteeseen. Luo kategorioita, joiden alle linkität samaa aihetta koskevan sisällön. Tämä sivu menee esimerkiksi hakukoneoptimointi kategorian alle. Mieti käyttäjää ja tee sivustosta mahdollisimman selkeä ja helppokäyttöinen. Älä piilottele tärkeää tietoa!

Mieti kuinka käyttäjä liikkuu sivustolla ja pyri ohjaamaan hänet sinne minne haluat hänen menevän.

HTTPS

Ota suojaus käyttöön ja varmista että verkkotunnus alkaa https:// ei http://.

Off-page SEO eli sivuston ulkopuolella tapahtuva hakukoneoptimointi

Sivuston ulkopuolella tehtävää hakukoneoptimointia kutsutaan englanniksi nimellä Off-Page SEO. Off-Page SEO kattaa muun muassa linkkien rakentamisen ja sosiaalisen median. Off-Page SEO:n tarkoituksena on kasvattaa niin sivuston luotettavuutta, suosiota kuin löydettävyyttäkin.

Lyhyesti: Off-Page Seo on sivuston suosion kasvattamista.

Linkkien rakentaminen on yksi SEO:n suurimmista haasteista.

LINKKIEN RAKENTAMINEN: OFF-PAGE SEO:n Ydin

Sivustolle johtavat ulkopuoliset linkit ovat yksi tärkeimmistä hakukonenäkyvyyttä edistävistä tekijöistä. Jos sivulle johtaa paljon linkkejä luotettavilta sivustoilta, ne nostavat sivuston luotettavuutta ja arvoa myös Googlen silmissä. Lisäksi voit saada tätä kautta uusia kävijöitä nettisivuillesi.

Linkkien rakentaminen ei ole helppoja. Itse koen sen yhdeksi haastavimmista osa-alueista. Ideaali tilanne olisikin, että linkkejä ei tarvitsisi rakentaa manuaalisesti vaan niitä syntyisi luonnostaan.

Google arvostaa eniten luontaisesti syntyneitä linkkejä, joita syntyy kun joku linkittää sinun sivusi omalle sivustolleen. Parhaiten luontaisia linkkejä saa kerättyä luomalla laadukasta sisältöä.

Koska linkkien rakentaminen on suhteellisen haastavaa, moni turvautuu niin sanottuun Black-hat (eng. Black hat SEO) tekniikkaan eli ostaa linkkejä erilaisilta palveluntarjoajilta. Tätä en suosittele tekemään, sillä Googlella on tarkat sensorit ja huijausyrityksestä saattaa tulla rangaistus eli sijoituksesi Googlessa tippuu alaspäin.

Jos ja kun rakennat itse linkkejä sivustollesi, pidä huoli että ne ovat laadukkaita ja luotettavia sivustoja. Ja liittyvät aiheeseen.

UN-FOLLOW JA FOLLOW LINKIT

Rehellisesti eli luontaisesti hankittujen linkkien strategiaa kutsutaan sitä vastoin White-hat SEO:ksi. Linkkejä voi yrittää hankkia muun muassa eri yritysten kautta esimerkiksi kirjoittamalla artikkeleita. Huomaa että uutissivustoilta lähtevät linkit ovat aina automaattisesti UNFOLLOW-merkittyjä. Lisäksi vieras kirjoitukset esimerkiksi blogeihin tulisi merkitä unfollow-tagilla.

En mene syvemmälle unfollow ja follow linkkeihin tässä kirjoituksessa, mutta on hyvä tietää että linkit on merkitty aina jommallakummalla näistä tageista.

ANKKURITEKSTI (anchor-text)

Kun linkität sivustosi toiselle sivustolle kiinnitä huomiota ankkuritekstiin.

SOSIAALINEN MEDIA

Blogi kirjoituksen jakaminen Facebook-ryhmissä ei suoranaisesti vaikuta sivuston linkki profiiliin tai hakukonetuloksiin.

Toisin sanoen Facebook-linkityksillä ei voi suoraan vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen, mutta jos sivustolle tulee paljon liikennettä esimerkiksi Facebookista, Google saattaa huomioida tämän. Sosiaalisessa mediassa suosittu sisältö luultavasti kiinnostaa ihmisiä.

Tässä yksi esimerkki Googlen lonkeroiden ulottuvuudesta joka paikkaan.


Kuten olet varmasti huomannut, hakukoneoptimointi on moniulotteista ja siihen liittyy valtavasti eri käsitteitä ja huomioon otettavia asioita. Näitä käsitteitä on mahdollista syventää loputtomiin.

Tässä tekstissä käytiin läpi ON-PAGE JA OFF-PAGE SEO:a. Seuraavassa tekstissä käydään läpi teknistä hakukoneoptimointia.

Kiitos että luit tekstin!