Hakukoneoptimointi, mikä sanahirviö. Pelkkä sanan hakukoneoptimointi kuuleminen saattaa saada sinut kauhistumaan. Se kuulostaa monimutkaiselta ja vieraalta, ja sitä se myöskin alkuun on. Jotta sanahirviö muuttuu sanaksi muiden joukossa, on sinun ymmärrettävä mitä se tarkoittaa.
Tässä tekstissä tehdään sana hakukoneoptimointi ymmärrettäväksi ja avataan käsitettä, ilman turhaa kiertelyä ja kaartelua.
Mitä hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan?
Englanniksi hakukoneoptimointia kutsutaan nimellä Search Engine Optimization. Näistä sanoista muodostuu yleisesti käytetty lyhenne SEO.
Nimensä mukaisesti hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan verkkosivujen hienosäätöä eli optimointia hakukoneita esimerkiksi Googlea varten.
Koska Google on ylivoimaisesti suosituin hakukone, verkkosivuston hakukoneoptimointi tehdään yleensä Googlea silmälläpitäen. Tarkoitus on siis nostaa verkkosivustoa ylöspäin Googlen hakutuloksissa ja näin ollen parantaa sivuston näkyvyyttä. Kun sivusto saa Googlessa näkyvyyttä, se saa myös lisää kävijöitä.
Hakukoneoptimoinnin pääasiallinen tavoite on siis saada verkkosivustolle lisää kävijöitä.

GOOGLE SIJAINNIN VAIKUTUS KLIKKAUKSIIN/LIIKENTEESEEN
On tutkittu että kolme ensimmäistä hakutulosta Googlessa saavat noin 75 prosenttia klikkauksista. Ensimmäinen tulos saa noin 31 prosenttia klikkauksista, toinen 24 prosenttia ja kolmas noin 19 prosenttia.
Ensimmäisen sivun kymmenes tulos saa vain noin 3 prosenttia klikkauksista. Sijainnilla on siis merkityksistä! Vain 0.78 prosenttia Googlen käyttäjistä klikkaa toisen sivun tuloksia, ja suurin osa käyttäjistä lopettaa selaamisen viidennen hakutuloksen kohdalla!
Lisätietoa englanniksi (avautuu uuteen ikkunaan): https://backlinko.com/google-ctr-stats
Hakukoneoptimoija tekee siis sivustoon pieniä muutoksia (tarvittaessa suuria), joiden hän uskoo vaikuttavan positiivisesti verkkosivuston sijaintiin hakutuloksissa.
Mitkä tekijät vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen?
Päivittäin syntyy tuhansia uusia verkkosivustoja, jotka kilpailevat samoista asiakkaista. Kaikki haluavat päästä Googlen etusivulle kärki tuloksiin. Jos yrityksen verkkosivuja ei löydy Googlesta, on kuin yritystä ei olisi olemassakaan.
Jotta Googlen etusivulle on edes mahdollisuus päästä on nettisivujen hakukoneoptimointi tehtävä huolellisesti. Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa yli 250 erilaisesta tekijää (eng. ranking factors). Eri tekijöillä on eri paino, eli toiset tekijät ovat merkityksellisimpiä kuin toiset.
Google ei ole julkistanut tarkkoja hakukonenäkyvyyteen vaikuttavia tekijöitä, mutta hakukoneoptimoinnin ammattilaisilla on hyvä käsitys siitä, mitkä tekijät vaikuttavat näkyvyyteen.

Google algoritmit
Kun käyttäjä suorittaa Google haun, Google tarjoaa hänelle parhaan mahdollisen hakutuloksen käyttämällä erilaisia algoritmeja (eng.algorithm) eli palasia. Mitä useampi palanen loksahtaa kohdalleen, sitä todennäköisemmin sivua tarjotaan käyttäjälle.
Google näkyvyyteen vaikuttaa yli 250 erilaista tekijää.
Jotta hakukoneoptimointi ei olisi liian helppoa, Google päivittää algoritmejaan jatkuvasti. Nämä muutokset vaikuttavat verkkosivustojen sijoitukseen yleensä joko positiivisesti tai negatiivisesti. Koska painotukset muuttuvat, on hakukoneoptimoijan pysyttävä kehityksen mukana ja ennakoitava tulevia muutoksia.
Tällä hetkellä sivuston hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat paljon muun muassa sivuston nopeus, sisällön laadukkuus ja responsiivisuus (käyttö mobiililaitteilla).
Hakukoneoptimoinnin eri osa-alueet
Hakukoneoptimointi on laaja käsite ja se kattaa monta eri osa-aluetta. Se voidaan karkeasti jakaa kolmeen eli osa-alueeseen:
Tekniseen hakukoneoptimointiin, sivustolla tehtävään optimointiin (On-page SEO) sekä sivuston ulkopuolella tehtäviin toimenpiteisiin (Off-Page SEO).
Lue lisää: On-page ja Off-page SEO
Suoraan verkkosivuston sisältöön tehtävää hakukoneoptimointia kutsutaan englanniksi nimellä on-page SEO eli sivun sisäinen hakukoneoptimointi. Tämä on se osa-alue, johon pystyt itse eniten vaikuttamaan. Lue lisää on-page optimoinnista täältä.
Ettei homma ei menisi liian yksinkertaiseksi, on olemassa myös sivuston ulkopuolella tehtävää hakukoneoptimointi. Tätä kutsutaan englanniksi nimellä Off-page SEO. Tiivistettynä Off-page SEO on sivuston suosion kasvattamista ja tapahtuu sivuston ulkopuolella.
Sivuston sisällä ja ulkopuolella tapahtuvan optimoinnin lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota sivuston tekniseen puoleen. Teknistä puolta kutsutaan tekniseksi hakukoneoptimoinniksi. Lue lisää Teknisestä hakukoneoptimoinnista täältä.

Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?
Kuten mainittu, hakukoneoptimointi on useasta palasesta koostuva kokonaisuus. Kun palaset ovat kohdallaan, Google alkaa tarjota verkkosivustoa käyttäjilleen. Google haluaa tarjota käyttäjilleen parhaan mahdollisen kokemuksen ja tarjoaa parhaan mahdollisen vaihtoehdon ensimmäisenä.
Hakukoneiden kautta verkkosivustolle tulevaa liikennettä pidetään yleensä arvokkaimpana, sillä se on ”ilmaista” ja pitkäkestoista. Googlen kautta tulevaa ilmaista liikennettä kutsutaan orgaaniseksi liikenteeksi (eng. Organic traffic).
Klikkauksista ei makseta toisin kuin mainostettaessa, mutta hyvä sijoitus vaatii paljon taustatyötä.
Hakukoneoptimointia täytyy opiskella ja tehdä paljon, ennen kuin se alkaa kantamaan hedelmää. Tämän vuoksi on hyvä hallita hakukoneoptimoinnin perusteet tai palkata joku tekemään se. Jos haluat tehdä verkkosivustosi hakukoneoptimoinnin itse, aloita opiskelu jo ennen kuin teet verkkosivut, sillä jo pelkkä väärä alustan valinta voi vaikuttaa negatiivisesti hakukonenäkyvyyteen.
Mitä enemmän sivustolle tuotetaan hakukoneoptimoitua sisältöä, sitä paremmat on sen mahdollisuudet nousta ylös hakutuloksissa. Enää ei riitä, että lisätään sivustolle avainsanoja, vaan sivusto on rakennettava hakukoneystävälliseksi alusta loppuun saakka.

Koska voin odottaa kävijöitä googlesta?
Hakukoneoptimointi on prosessi, joka alkaa kantaa hedelmää noin kolmen kuukauden kuluttua sivuston/artikkelin julkaisun jälkeen. Eli jos avaat uuden verkkosivuston nyt, voit odottaa orgaanista liikennettä saapuvaksi aikaisintaan noin kolmen kuukauden kuluttua.
Liikennettä Googlesta voit odottaa aikaisintaan noin kolmen kuukauden kuluttua.
Uuden verkkosivustot käyvät läpi niin sanotun sandboxin eli niiden näkyvyys Googlessa on aluksi huono. Sandbox-teoriaa ei ole suoraan vahvistettu, mutta on sanottu, että uusilla verkkosivuilla menee aikaa ennen kuin ne saavuttavat Googlen luottamuksen.
Eli ei kannata pelästyä, vaikka sivuille ei alkuun tulekaan Googlen kautta liikennettä. Yleensä orgaanisen liikenteen määrä kasvaa pikkuhiljaa ja noin vuoden päästä esimerkiksi artikkelin/sivuston julkaisusta, se saavuttaa asemansa hakutuloksissa.
Mikäli sinulle on vanha verkkosivusto, eikä sinne tule liikennettä hakukoneiden kautta, kannattaa panostaa sisältöön ja hakukoneoptimoida sivut kunnolla.
Miten voin ajaa liikennettä verkkosivustolleni?
Koska verkkosivusto ei saavuta heti Googlen luottamusta, liikennettä voi joutua odottamaan pidemmän aikaa. Sivustolle kannattaa tästäkin huolimatta tuottaa lisäsisältöä, sillä se auttaa luottamuksen saavuttamista.
Googlen liikennettä ei siis kannata jäädä odottelemaan, vaan sivustoa kannattaa markkinoida muilla keinoin.Varsinkin jos kyse on yritystoiminnasta, jolloin tarvitset maksavia asiakkaita alusta lähtien.
Voit mainostaa sivustoa niin Googlen kuin sosiaalisen median kautta. Mieti mikä kanava tavoittaa parhaiten potentiaaliset asiakkaasi? Miten asiakkaasi käyttäytyvät? Etsivätkö he ratkaisua ongelmaansa Googlen kautta, vai tekevätkö he ostopäätöksen sosiaalisessa mediassa. Vai olisiko järkevintä mainostaa sekä Googlessa että sosiaalisessa mediassa?

Tapoja on monia ja usein paras ratkaisu löytyy kokeilemalla. Se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi sinun kohdallasi. Ei siis kannata seurata orjallisesti ohje-kirjoja ja oppaita vaan omaksua niistä perusteet ja etsiä oma paras keino yrityksesi markkinointiin. Tarvittaessa voit palkata ammattilaisen toteuttamaan mainoskampanjat puolestasi!
Kuten mainittu, hakukoneoptimointi on pitkä prosessi, joka kantaa hedelmää jälkikäteen. Pienet tärkeät muutokset kuten esimerkiksi sivuston nopeuden parantaminen, saattavat kuitenkin nostaa sivun näkyvyyttä erittäin nopeasti. Kaikki sivustot ovat erilaisia ja jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.
Tämän vuoksi, hakukoneoptimointi kannattaa jättää ammattilaisen toteutettavaksi ja huoleksi.