Tammikuussa 2020 suunnittelin monitoimihuonekalun.Tarkoituksenani oli osallistua Iskun Habitare suunnittelukilpailuun, mutta aikataulullisista syistä en ehtinyt lähettää suunnitelmaa. Päätin kuitenkin viedä projektin loppuu saakka ja katsoa mitä siitä seuraa.
TÄSSÄ ESIMERKKI KONSEPTISUUNNITTELUSTANI VAIHE VAIHEELTA:
Brief: Kaluste mukautuu tarpeeseen: Kaluste on suunniteltu mukautumaan yksiöstä kartanoon ja toisin päin. Kaluste on monikäyttöinen ja muokattava esimerkiksi moduleiden tai muiden lisäominaisuuksien avulla.

Halusin suunnitella muotokieleltään yksinkertaisen ja toimivan, mutta erilaisen kalusteen. Jotain leikittelevää, jotain mikä erottuu joukosta.
Luonnostelin ja kypsyttelin ideaa päässäni melko pitkään. Matkan varrella hylkäsin monta ideaa, sillä ne eivät yksinkertaisesti toimineet. Lopulta minun oli pakko tarttua potentiaaliseen ideaan, jota aloin viemään sitä eteenpäin.
Päätettyäni päämitat ja materiaalit avasin Rhinoceroksen ja piirsin ensimmäisen 3D-mallin. Malli oli todella yksinkertainen, mutta siitä näki, että ideaa kannattaa lähteä jatkotyöstämään.

Ensimmäisen 3D-mallinnuksen jälkeen luonnostelin lisää ja muokkasin alkuperäistä mallia. Aloin työstää ensimmäistä ideaani eteenpäin, sillä kaikessa yksinkertaisuudessaan se oli todella tylsä. Halusin luoda jotain uutta ja keventää rakennetta.
Päädyin keventämään runkoa leikkaamalla siitä pois puoliympyrän muotoiset palat. Hukkapalat käytetään tuotteen seinään kiinnittämiseen. Lisäksi niistä valmistetaan ns. taskuja, jotka kiinnitetään tuotteen sivuosaan (katso alempi kuva). Rungon aukkoon on mahdollista lisätä putkimainen hylly, jonne saa piilotettua kaikki pikkutavarat kuten avaimet ja muut pöydillä lojuvat pienesineet.

Kun runko oli saanut lopullisen muotonsa tein viimeisen 3D-mallinnuksen, visualisoinnit ja mittakuvat. Tässä vaiheessa lisäsin mukaan päätyihin kiinnitettävät taskut, jotka voidaan kiinnittää myös seinään. Lisäksi lisäsin maalatut puurimat tukemaan runkoa. Alla visualisointi kuvat sekä päämitat.


