KEITTIÖSUUNNITTELU PROJEKTI

Pääsin suunnittelemaan Egyptissä sijaitsevan loma-asunnon keittiön. Keittiön muodon ja tilan vuoksi projekti oli haastava, mutta lopputulos oli erinomainen. Tässä lisätietoa projektin etenemisestä.

Valmis keittiö. Kuva: Suvi Kyyrönen
Koko asunto remontoitiin keittiöremontin yhteydessä. Kuva: Suvi Kyyrönen

 

Tässä keittiössä ei ollut yhtään suoraa seinää, eikä yhtään tilaa hukattavaksi. Kaikkien palasten piti loksahtaa saumattomasti paikoilleen. 

Ennen suunnittelun aloitusta kävimme asiakkaan kanssa läpi vanhan keittiön kompastuskivet. Mikä ei toimi ja mitä muutoksia asiakas keittiön haluaa. 

Vanhasta keittiöstä puuttui niin uuni kuin astianpesukonekin. Nämä haluttiin ehdottomasti sisällyttää uuteen keittiöön. Päänvaivaa tuotti myös jääkaappi, joka ei ollut linjassa keittiön kanssa. Lisäksi tiskialtaan takana olevasta ikkunasta haluttiin päästä eroon ja vaihtaa ruokapöytä matalaan, liikuteltavaan malliin. Alla kuva keittiöstä ennen remonttia.

Lähtötilanne.

Kuten kuvasta näkyy, keittiö alkoi olla jo vanhanaikainen, eikä sen käytettävyys ollut paras mahdollinen. Keittiötä suunniteltaessa yksi tärkein asia on käytettävyys, mitä teet hienolla keittiöllä, jos siinä on hankala liikkua ja kokata. Koska tilaa oli rajoitetusti, jouduin miettimään hyvin tarkkaan kodinkoneiden ja kaappien sijoittelua. Lopullinen pohjaratkaisu löytyi pitkän pohtimisen jälkeen.

Kun pohjaratkaisu oli valmis, kaapit ja kodinkoneet sijoiteltu oikeille paikoilleen, menin käymään paikallisessa keittiöliikkeessä. Katsoimme yhdessä läpi suunnitelmani, jonka jälkeen keittiösuunnittelija teki mallin omalla ohjelmistollaan. Tämän suunnitelman pohjalta tehtiin tarvittavat muutokset ja valmistettiin keittiö. 

Keittiö visualisointi. Rhinoceros 5. (Mallinnus 2017) & Visualisointi Artlantis 6.5. Tammikuu 2020.

Yhteistyö egyptiläisten suunnittelijoiden kanssa ei ollut aivan aukotonta, sillä heillä on melko erilainen estetiikan taju verrattaessa pohjoismaiseen moderniin tyyliin. Lisäksi ohje mitoitukset ovat heillä erilaiset kuin meillä Suomessa. Kävimme kovan väännön muun muassa liesituulettimen ja yläkaappien asennus korkeudesta.

Muita ihmetyksen aiheita aiheutti yläkaappien kulmapalat, jotka halusin asennuttaa yläkaappien sivuille. Koska seinät eivät ole suoria, halusin yläkaappien sulautuvan seiniin. Tämä oli erittäin hyvä idea ja keittiön kaapit uppoavat tyylikkäästi seinään. 

Ennen keittiön asentamista maalasin välitilaan maalauksen, joka peitettiin lasilevyllä. Tämä välitila teos on helppo uudelleen maalata tarpeen tullen. Alla kuva valmiista keittiöstä.